Leuk dat u even op onze blog kijkt. Van 2 tot 28 augustus zijn wij in Malawi waar wij ons inzetten voor de bevolking. Via deze blog proberen wij u op de hoogte te houden van onze activiteiten. Nu maar hopen dat internet het blijft doen;)

zondag 15 augustus 2010

Update

Zo, hier eindelijk weer eens een bericht vanuit Malawi.

Afgelopen woensdag hebben we een kippenhoudster geinterviewd. In haar achtertuin heeft ze en klein kippenhok waar ze kippen houdt. Het interview moest tussen de kippen worden afgenomen, in het kippenhok. Erg onconfortabel, aangezien het kippenhok niet berekend is op die lange Nederlanders. Het andere interview was met een van de ouderlingen die huizen verhuurd.

Donderdag hebben we gesprekken gevoerd met de meubelmakerij en een kleermaakster. De kleermaakster heeft een atelier van nog geen 6 vierkante meter en verdient nog geen euro per dag.

Vrijdag zijn we naar Rumphi gegaan, een dorpje hier ongeveer een uurtje vandaan. Hier hebben we gesprekken gevoerd met een organisatie die lokale bewoners helpt te sparen en geld te lenen om te investeren in hun bedrijfje. Na het interview hebben we een bijeenkomst bijgewoond van vrouwen die met elkaar sparen. Elke week komen zij bij elkaar en stoppen ze geld in een fonds, waar ze dan ook weer uit kunnen lenen. Om deze bijeenkomst te bezoeken hadden moesten we een stukje mee op een moter, maar er was geen geld voor benzine... Typerend voor de situatie hier?! Toen er dan toch benzine was konden we eindelijk naar de bijeenkomst. Wat bleek, de vrouwen hadden anderhalf uur op ons moeten wachten. Dit kwam overigens ook door een slechte planning daar... De binnenkomst van ons ging onder luid gejoel en gejuich van de vrouwen. Maar omdat we te laat waren moesten we wel een boete betalen, dat is regel bij de vrouwen. In totaal waren we 70 Kwacha kwijt, ongeveer 35 eurocent.

Na de bijeenkomst mochten we bij een van de vrouwen eten, maar dit ging volgens de Malawiaanse regels. De lunch bestond uit een rol kaakjes. Maar toen we de rol kregen aangereikt wilden we 1 kaakje nemen en doorgeven. Maar dat was niet de bedoeling. Nadat we een foto van de groep hadden gemaakt zijn we terug gegaan naar Ekwendeni. Dit was een leuke dag, maar ook een dag waar we een ander gezicht van Malawi hebben gezien.

Zaterdag zijn we met Martijn en Anneke en twee engelse studenten naar een natuurpark gegaan. Hier hebben we genoten van de prachtige natuur en van de verschillende dieren. We verbleven in een hutje aan een meer waar veel nijlpaarden te zien waren. Verder hebben we verschillende soorten herten, spechten, apen en zwijnen gezien.

Vandaag hadden we tot een uur of zes geen stroom (en dus ook geen internet). Tijdens de dienst was er dus geen begeleiding of versterking, maar dat was geen probleem. Vanmiddag hebben een heuveltje in de buurt beklommen en van het uitzicht genoten.

Deze week gaan we verder met het interviewen, dit hopen we aan het einde van de week af te ronden. Daarna kunnen we onze conclusies trekken en aanbevelingen doen.

Verder gaat het hier prima met ons. Het guesthouse is wat eenvoudig, zodat we wel weer eens verlangen naar bepaalde zaken in Nederland. Bijvoorbeeld; genoeg warm water voor een warme douche. Verder zijn we de rijst met kip (dat eten we bijna dagelijks) en het eitje bij elk ontbijt een beetje zat. Overigens eten we de kippen die rond ons verblijf lopen... Maar verder gaat het hier prima. Leuk is dat we steeds meer mensen gaan kennen, zodat je kennissen in het dorp tegen kunt komen en je niet helemaal meer de vreemdeling voelt.

1 opmerking:

  1. Ha Wim,

    Leuk om weer wat van jullie te lezen! Fijn dat het goed gaat.We zullen de hollandse pot klaar hebben wanneer je terug komt!
    Goede week verder en de hartelijke groeten van pa en ma D.

    BeantwoordenVerwijderen