Leuk dat u even op onze blog kijkt. Van 2 tot 28 augustus zijn wij in Malawi waar wij ons inzetten voor de bevolking. Via deze blog proberen wij u op de hoogte te houden van onze activiteiten. Nu maar hopen dat internet het blijft doen;)

zondag 22 augustus 2010

Donderdag ochtend vroeg zijn we met een minibusje naar Lupembe gereden, daar hadden we een ontmoeting met Rev. Khonje. Dit dorpje ligt in de buurt van Karonga, hier ruim 3 uur vandaan. Omdat we al vroeg vertrokken kwamen we om 9:30 daar aan.

Om tien uur kregen we een maaltijd voorgeschoteld, uiteraard bestaand uit rijst, kip, en het andere eten wat we al meer hebben gegeten. Na de maaltijd hebben we met hem gesproken over de verschillende bedrijfjes van zijn gemeente. Onder andere een maismalerij en een tomatenkwekerij. Ook maakt hij sinds kort pinda olie. Nadat deze gesprekken waren afgerond mochten we opnieuw eten, dit was om 14:00, en wederom rijst.

Na de maaltijd hebben we de omgeving bekeken. We zijn naar het meer gegaan en een typisch Malawiaanse markt. Tot onze grote vreugde konden we dit op de fiets doen, daar waren wij Hollanders wel weer eens aan toe.

Deze dag was voor ons een kennismaking met een de Malawiaanse cultuur. Het dorpje waar we waren ligt in the middle of nowhere. Zo maakten we onder andere kennis met hierarchie die hier heerst, best wennen als mensen voor je door de knieen gaan. We zijn ook de nacht bij hem verbleven waarna we de volgende ochtend weer naar Ekwendeni zijn terug gekeerd.

Zaterdag zijn we naar een plek gegaan waar we souvenirs konden kopen. Hier hebben we heerlijk de gierige Hollander uitgehangen, maar wel leuke dingen kunnen kopen. 's Avonds zijn we bij Martijn en Anneke op bezoek geweest. Johan de Hoog was hier ook. Samen gezellig gegeten en een Hollands spelletje gespeeld.

Afgelopen dagen zijn behoorlijk tumultieus geweest op politiek gebied. Een van ministers is twee weken geleden ontslagen door de president en vlak daarna door een hartstilstand getroffen. Afgelopen vrijdag is hij begraven. Tijdens de pechtigheid heeft de General Secretary (de belangrijkste persoon binnen de C.C.A.P, de belangrijkste en grootste kerk in Malawi) kritiek geuit op de zittende president. Hierna is hij opgepakt en zit momenteel in de gevangenis.

Vanochtend is er tijdens onze dienst uitgebreid aandacht aan besteed. Er is voor hem gebeden en uitleg gegeven over de situatie. De uitkomst en verdere gevolgen van deze situatie is spannend, niemand weet hoe dit zal aflopen. "De arrestatie van een kerkleider is echter zonder precedent. Dat is nog nooit gebeurd sinds de invoering van het meerpartijenstelsel in 1994. Er is een nieuwe wissel om gezet en iedereen is bezorgd over hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen."

2 opmerkingen:

  1. Dag Wim en Maarten,

    Erg leuk om even op jullie blog te kijken. Wat een wereld van verschil he? Fascinerend maar ook lastig af en toe. Jullie moeten dat van die hierarchie nog eens uitleggen als je terugbent. Ik vraag me bijvoorbeeld af of jullie op jullie beurt ook weer moesten knielen voor iemand anders?
    Als ik goed opgelet heb, komen jullie nu bijna weer naar huis. Alvast goede reis gewenst!

    Groetjes (ook namens Mattie)van Ditte Mostert-Bok

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Wim,

    leuk om regelmatig te kunnen lezen hoe het je/jullie vergaat. Wat een prachtige ervaring en wat hebben jullie veel gedaan/gezien/meegemaakt. Een ervaring die ze je niet meer afnemen! Inmiddels zal je presentatie zijn gedaan en de voorbereidingen op de terugreis zijn gestart.

    Fijne terugreis. Weer zo gecompliceerd als de heenreis :-)? Ga je nog een online fotoboek aanmaken? Ben namelijk heel benieuwd! (...niet nieuwsgierig ;-)

    Behouden thuiskomst, groet, ook namens Anja, van Martin Dekker

    BeantwoordenVerwijderen